Poluarea solului
Solul poate fi poluat:
-direct prin deversări de deșeuri pe terenuri urbane sau rurale, sau din îngrășăminte și pesticide aruncate pe terenurile agricole ;
-indirect, prin depunerea agenților poluanți ejectați ințial în atmosfera, apa ploilor contaminate cu agenți poluanți spălați din atmosfera contaminată, transportul agenților poluanți de către vânt de pe un loc pe altul, infiltrarea prin sol a apelor contaminate.
Nivelul contaminării solului depinde și de regimul ploilor.Acestea spala în general atmosfera de agenții poluanți și îi depun pe sol, dar în același timp spală și solul, ajutând la vehicularea agenților poluanți spre emisări. Trebuie totuși amintit că ploile favorizează și contaminarea în adâncime a solului.
Într-o oarecare măsura poluarea solului depinde și de vegetația care îl acoperă, precum și de natura însăși a solului. Lucrul acesta este foarte important pentru urmărirea persistenței pesticidelor și îngrășămintelor artificiale pe terenurile agricole. Interesul economic și de protejare a mediului cere ca atât îngrășămintele cât și pesticidele să rămână cât mai bine fixate în sol.
Comentarii
Trimiteți un comentariu